onsdag 4 april 2007

Världen år 2020: Del 1 - Snaran dras åt

Här redogör vi nu för de händelser som kommer att leda fram till världen, Sverige och EU, av årgång 2020.

Framtiden är snart mina vänner.

Högkonjunkturen kommer att hålla i sig hela 2007 och fram till sommaren 2008. Svängningarna kommer emellertid att bli allt kraftigare. Under OS i Kina når börsen sin högsta nivå någonsin och till och med taxichaufförer börjar tala om att köpa aktier.

”Våren börjar övergå i sommar, redan i april. Varmaste april sedan… förra året. I tidningen står det att läsa att bostadspriserna bara fortsätter att stiga. 25 procentenheter sedan i somras. 25 procent på mindre än ett år. Och här sitter man och har missat tåget, ännu en gång. Sa jag inte precis samma sak förra året? Och året innan det? Vad är det jag brukar säga för att inte förlora mig fullständigt i självömkan? Jo, att jag ändå inte har haft råd att köpa. Fast det stämmer ju inte och det vet du. En lite högre månadskostnad, ok en mycket högre, men samtidigt betalar du till dig själv. Och när du väl ska sälja så blir det en jävla vinst. Kommer det fortsätta att stiga? Ska man kanske köpa en fastighet, trots att det gått så lång tid?”

Det är givetvis då det vänder.
Redan under hösten 2008 inleds raset. Samma experter som några månader tidigare vurmat för aktier som det bästa långsiktiga sparandet enas nu om att marknaden är övervärderad. Småspararna får panik och börjar placera sina pengar i säkra papper och raset på börsen fortsätter.
Bostadsmarknaden kollapsar. Prisstegringen, till följd av slopade fastighets- och förmögenhetsskatter, har gjort att folk lever med alltför små ekonomiska marginaler. Nedskärningar och massuppsägningar gör att många människor går i personlig konkurs. Till råga på allt blir vintern 2009 den kallaste sedan krigsåren, med ökade uppvärmingskostnader som följd. Folk tvingas sälja i panik och bostadspriserna störtdyker.

EU-medlemsländernas budgetar pressas hårt och man tvingas till slut släppa på konvergenskravet om en statsskuld på maximalt 60 procent av BNP.

Som en ovälkommen hågkomst från förr bereds soppköken plats i var och vartannat gathörn. Rapporter om ihjälfrusna uteliggare strömmar in dagligen. Aftonbladets serie om ”Fattighuset EU” prisas på den årliga journalistgalan i Birmingham. Två av bladets reportrar tvingas till långtidssjukskrivning på grund av den psykiska påfrestningen som artikelserien inneburit.

Vinterkylan 2009 tas till intäkt för att klimathotet inte var lika allvarligt som man först trott, vilket får oljepriserna att stiga ännu mer...

Fortsättning följer...

Inga kommentarer: