söndag 8 april 2007

Världen år 2020: Del 2 - La fin de l'Europe

Utan utsvävningar och i allra största ödmjukhet tänkte jag nu redogöra för den stora depressionen som kommer att drabba oss med full kraft lagom till nästa val. Liksom i fallet Kassandra - ni vet hon som blev våldtagen av Ajax, och sedan tvingades leva med Agamemnon och föda honom två barn - kommer denna profetia bemötas av kompakt och enfaldig tystnad från pöbeln.
Men för all del, håll till godo.

Vintern 2010
Lågkonjunkturen fördjupas. I många EU-länder stiger den öppna arbetslösheten stiger till över 20 procent. Frankrike blir först ut med att utlysa nyval. President Sarkozy, som vann 2007, meddelar att valet kommer att hållas sommaren 2010. Le Pen, 91 år gammal och mer populär än någonsin, meddelar sensationellt att han kommer att kandidera ännu en gång. Vid sin sida har han, Nicolas-Jaques Charrier, 49, son till en viss Brigitte Bardot. Tillsammans har de tonat ner invandrarfrågan och lägger nu istället all fokus på kravet att Frankrike skall lämna EU-samarbetet. Frankrike har blivit nettobidragsgivare för perioden 2007-2013 och förlorat stora andelar av jordbruksstödet till nya medlemsländer i Östeuropa.

Front National vinner mycket överraskande valet i Frankrike och Le Pen försäger sig i glädjeyran: ”Et maintenant, que ces putains de Maghrebs foutent le camp!”
Reaktionerna från Europas ledande politiker är i det närmaste chockartade. När Margot Wallström lämnar sin post som EU-kommissionär sommaren 2010 uppvisar hon depressionsliknanden symptom. Hon säger sig, i en uppmärksammad intervju i nyhetsmorgon, ha gett upp ”drömmen om ett öppet och enat Europa”. Senare tvingas hon revidera detta uttalande.

I riksdagsvalet 2010 vinner Socialdemokraterna, men med ett program som ligger längre åt höger än man någonsn kunnat föreställa sig. Partiledare Mona Sahlin ursäktar sig med att Moderaternas systemskifte under de fyra år som gått har infiltrerat medborgarnas själva tankar; ”Jag tittar på mina medmänniskor hemma i Nacka, mina forna kamrater, och allt jag ser är egoismens fula tryne”. Reaktionerna blir starka på hennes som det tolkas fördumning av om inte svenskarna så i varje fall Nackaborna. Några månader senare meddelar hon sin avgång. Hon ska istället "försöka få sin son igenom gymnasiestudierna”.

De kommande åren blir turbulenta i EU. Frankrike vägrar förhandla inför lyckta dörrar. Man talar endast inför Europaparlamentet, direkt till ”le peuple de l’Europe”. Le Pen vill inte bara lämna EU-samarbetet, han vill även ha kompensation för de 0,38 procent av Frankrikes BNI som betalats in sedan 2007. Utspelen avlöser varandra under vintern 2011. I varje tal underblåser Le Pen det allmänna missnöjet mot unionen och EU-kritiker i ett flertal länder lyckas lägga beslag på den politiska agendan.

Första land ut att följa Frankrikes exempel är Nederländerna. I valet 2012 bildas en koalitionsregering med det EU-kritiska partiet Groningen Roesten som näst största parti. När England håller val samma år vinner Liberal Democrats tack vare partiets krav på EU-utträde. En åldrande och något senil John Cleese har agerat draghjälp för partiet. I Österrike och Danmark får EU-kritiska partier starkt mandat i parlamenten.
Demonstrationer blir allt vanligare inslag i Europas huvudstäder. Folket har ledsnat på den höga arbetslösheten och de allt högre levnadskostnaderna. Inte sällan leder demonstrationerna till regelrätta upplopp.

Våren 2013 meddelar Frankrike, Storbritannien och Nederländerna att de tänker sätta upp egna tullar gentemot Kina och Indien. Tullunionen är hotad. Resten av EU-länderna och kommissionen vet inte hur de ska reagera, de verkar i det närmaste handlingsförlamade. I vissa länder i Östeuropa höjs röster att man skall tvinga tillbaka utbrytarländerna med våld sedan de senare även infört importkvoter från låglöneländer inom EU. Splittringen inom EU är total. När Tyskland två år senare, 2015, sätter upp egna tullar gentemot Sydkorea, uttalar EU-kommissionens ordförande Frank de Wilde de klassiska orden: ”The Union is history”

I Sverige har det varit val och Sossarna har vunnit. För att motverka att alltför många svenskar flyr ifrån sina skulder röstar riksdagen igenom ett förslag att PPM-pengarna kan komma att konfiskeras för att betala av lån, främst till CSN. Problemet är bara att pensionspengarna knappt är värda någonting på grund av den svaga börsen. Tredjedelssamhället har slagit igenom med full kraft. Den fattigaste tredjedelen blir sällan mer än 70 år gamla, många kommer bokstavligen att jobba tills de stupar på grund av utebliven pension.

De sista åren innan år 2020 lever Europas folk i kylig samexistens. EU-samarbetet har i det närmaste upphört. En hel del länder har kvar Euron, och det förekommer många bilaterala överenskommelser länder emellan. Konflikter blossar upp titt som tätt, när något land sätter upp ett handelshinder, men inget allvarligt har ännu inträffat. Varje land har nog med sitt. Vissa länder har emellertid ökat budgettillslaget till försvaret..

Inga kommentarer: