fredag 2 november 2007

Men nu får de väl ändå ge sig...

...förlåt Kjöller

Likväl

Folk har olika syn på vad termen arbetsfömåga borde innebära. Det fastslår idag min allra käraste ledarskribent på politruktidningen Dagens Nyheter. Myndighetspersoner med vänstersympatier sjukskriver oftare patienter än högermänniskor. Vad kan nu det bero på? Kanske på att människor ofta vill tro att andra gör som en själv. Högermänniskor tar helt enkelt för givet att alla skiter i att betala skatt. Utan skatt, inga pengar att betala sjukskrivningarna med.

Vidare förfärar sig Hanne Kjöller öfver att den sjukskrivne ofta ägnar sig åt målning eller någon annan kreativ syssla under sjukskrivningen. Ja, vilka jävla svin va. Nog kan man begära att en sjukling gör något riktigt tråkigt och meningslöst när han eller hon är hemma, som att ligga framför TV:n, kedjeröka och titta på ändlösa eftermiddagsrepriseringar av Falcon Crest. Inte fan ska man få må bra under rehabiliteringen.

6 kommentarer:

Maddin sa...

Jag blir så trött på den ignoranta inställningen mot sjukskrivna. Skulle man välja att ligga i säng som sjukskriven istället för att ägna sig åt något kreativt skulle man antagligen aldrig bli frisk.

Undrar hur pass bildade de här skribenterna är i psykiska sjukdomar egentligen när de kan fälla så här pass ogenomtänka svar/lösningar?

Anonym sa...

...och tänk om den korrekta tolkningen av undersökningen är att det är högersympatiserande handläggare som avslår ersättningsanspråk i högre utsträckning (än motiverat)...om inte det är tjänstefel så vet jag inte vad som är det.

Anonym sa...

Här kommer ett helt icke-representativt exempel från verkligheten. Av min familj (föräldrar och tre syskon) är det en person som arbetar, en som är sjukskriven pga hjärnblödning och övriga tre som faktiskt är extremt arbetskapabla men som av olika anledningar tycker det är trevligare att inte göra det. Att vara ensam försörjare (om än via skatten) till tre övriga vuxna människor gör ju faktiskt att man tycker att Hanne Kjöler faktiskt har en poäng

Markus sa...

Det hela är mycket enkelt: Sverige har kanske de miljömässigt bästa arbetsplatserna i världen, lång lagstadgad semester, kollektivavtal som ger världsbäst skydd för de anställda och ett gott hälsoläge jämfört med vilket land som helst.

Trots det har vi haft väldigt höga sjuktal, mycket högre än andra jämförbara länder.

Självklart finns det fusk och överutnyttjande. Anekdotisk bevisning finns nog i allas vår närhet och statistisk i alla undersökningar som görs.

Fusket måste stoppas - för de riktigt sjukas skull!

Guldfisken sa...

Det kommer ju alltid finnas folk som fuskar. Kolla bara på moderaterna i regeringen som smiter från skatten. Det såna som Hanne gör med sin idiotiska partipropaganda är att få det att framstå som om sjukskrivna i gemen är fuskare och soffliggare. Att de nästan skulle vara i majoritet. Och det bara vägrar jag att tro på.

Maddin sa...

Guldfisken, inte soffliggare utan målare ;)